niedziela, 24 kwietnia 2016

Schab zapiekany z warzywami

Za oknem była dzisiaj piękna pogoda, świeciło słoneczko i szkoda czasu na siedzenie przy garnkach. Dlatego obiad był szybki, ale bardzo smaczny. Lubicie takie jednogarnkowe dania?
Wszystko razem do jednego naczynia i do piekarnika siup :) . Potem na stól i mamy bardzo szybki obiad.
Może i Wy się skusicie na taki schab zapiekany z warzywami

Składniki
500 g schabu bez kości
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
200 ml śmietany
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyzka masła klarowanego
sól
pieprz
słodka papryka

Schab pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i podsmażyć na rozgrzanym maśle około 3-4 minut.
Przełożyć mięso wraz z tłuszczem do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa.
Wszystko oprószyć solą.
Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, papryką i wlac na zapiekankę.
Piec w 180 stopniach do momentu aż ziemniaki będą miękkie i zapiekanka lekko przyrumieniona.

schab zapiekany z warzywami

8 komentarzy:

  1. wczoraj miałam taką zapiekaną karkówkę, lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, a ja właśnie mam schab w zamrażalce i zero pomysłu co by tu z niego wyczarować. ALe piękna zapiekanka. Pyszności! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie potrawy na obiad :) U mnie dziś niestety leje, jest zimno, szaro i jeszcze wieje silny wiatr. Ach, ta wiosna...

    OdpowiedzUsuń
  4. Warzywa do mięska muszą być :D My dodałybyśmy jeszcze czegoś zielonego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie, a przy okazji ma zaletę, że to taki jednogar i mało sprzątania ;)

    OdpowiedzUsuń