sobota, 7 maja 2016

Naleśniki pod bezową pierzynką

Wczoraj jak na piątek przystało zrobiłam danie bez mięsa. Naleśniki z serem zapiekane pod bezową pierzynką. Bardzo lubię wszelkie naleśniki, a do tego jeszcze bezowa pianka.  Pycha!
Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp.
Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj


Ciasto na naleśniki

250 g mąki
250 g wody gazowanej
250 ml mleka
2 jajka
1 łyżka oleju
3 łyżki cukru

olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Ser

250 twarogu
3 łyżki cukru (lub według własnego smaku)
2 łyżki śmietany
1 łyżka rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej i cytrynowej

Ser ugnieść widelcem dodać pozostałe składniki i wymieszać

Beza
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyka mąki ziemniaczanej
 Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, stale miksując.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać

Naleśniki smarować serem i zawijać w ruloniki.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wlać ubitą pianę i zapiec w piekarniku w 180 stopniach aż piana zrobi się rumiana.


naleśniki pod bezową pierzynką



9 komentarzy:

  1. Jeju! No tego bym nie wymyśliła. Jesteś moją kulinarną Mistrzynią. Moje ukochane naleśniki w połączeniu z równie ulubioną bezą. No poezja :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo takich naleśników jeszcze nie jadłyśmy :) Ciekawe jak całość smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie naleśniki to bym zjadła z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń