niedziela, 31 lipca 2016

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany gościł dzisiaj na moim stole. Podałam go z sosem paprykowym, ale również możecie wybrać swój ulubiony sos lub ketchup. Bardzo lubimy w domu wszelkie warzywa zapiekane. Bakłażany, kalarepy, cebulę czy cukinię. Wszystkie przepisy na te faszerowane warzywka znajdziecie tutaj.
Może skusicie się na takie danie?
Polecam!


Składniki:
2 średnie bakłażany
500 g mięsa mielonego
100 g żółtego sera
150 g pieczarek
1 szklanka kuskusa
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki


Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone  i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami.
Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Bakłażana przeciąć wzdłuż i  ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości.
Każdą łódeczkę z bakłażana wyłożyć w środku plastrami sera.
Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym  do 200 stopni C około 20 minut.
Podawać gorące posypane natką pietruszki i polane ulubionym sosem

bakłażan faszerowany



3 komentarze:

  1. ja bakłażana najczęściej nadziewam fetą i pomidorami,muszę zrobić klasycznie z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bakłażany, zwłaszcza pieczone lub grillowane. Danie wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Odkąd spróbowałam takiego danie kiedyś, uwielbiam do dziś. Muszę zrobić :) Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń