niedziela, 20 listopada 2016

Kurczak tikka

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania. Jednak zajmuje trochę czasu i oczekiwania.
Podawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny.
Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek?
Polecam, bo warto!


5 udek z kurczaka
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki płatków chilli
5 zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki pieprzu
3 ziarenka kardamonu
400 g naturalnego jogurtu
2 cebule

Z udek zdjąć skórę i nakłuć widelcem w paru miejscach każde udko.
Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wszystkimi przyprawami i jogurtem  zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując.
Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut.

kurczak tikka

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Na pewno jest doskonały. Dania drobiowe w takiej odsłonie to ja lubię :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń