poniedziałek, 2 stycznia 2017

Bogracz z ziemniakami

Nowy rok 2017 zacznę przepisem na bogracz z ziemniakami. Danie jednogarnkowe, bardzo smaczne. Bogracz powinno przygotowywać się nad ogniskiem. Ja tej możliwości nie miałam i zrobiłam na kuchence. Danie pochodzi z kuchni węgierskiej.
Idealne na chłodne zimowe dni, które znakomicie smakuje i rozgrzewa.
Może i Wy skusicie się na taki smaczny obiad?


Składniki
500 wołowiny gulaszowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 puszka pomidorów
4 duże ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 -3 szklanki wywaru warzywnego
sól
pieprz

W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano.
Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wywar.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i wędzoną.
Gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane.

bogracz z ziemniakami

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie propozycje. Zjadłabym dziś na obiadek. Pyszności!

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie zimowe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam w kociołku żeliwnym nad ogniskiem ,suuuper !!

    OdpowiedzUsuń