piątek, 17 lutego 2017

Proste ciasto marchewkowe

Marchewkę można zjadać w zupach, sokach, surówkach, sałatkach, na surowo, a także na wiele innych sposobów. Dzisiaj mam dla Was proste ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje. Ciasto jest wilgotne, smaczne i bardzo szybko znika.
Moje zostało już zjedzone, ale zostały zdjęcia i smak :) .
Może i Wy skusicie się i upieczecie takie wspaniałe ciasto marchewkowe.
Na blogu znajdziecie również inną wersję ciasta marchewkowego w zakładce CIASTA.
Żródło gazeta Sól i pieprz 2017r



Składniki
250 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
400 g startej na drobnych oczkach marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
5 jajek

Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połówki cytryny

Masło roztopić i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i wszystko zmiksować, a następnie dodać startą marchewkę i ponownie zmiksować.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50-55 minut.
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypać posiekanymi orzechami.

Proste ciasto marchewkowe

3 komentarze: