poniedziałek, 13 marca 2017

Roladki kokosowe bez pieczenia

Roladki kokosowo-budyniowe bez pieczenia.  Bardzo smaczne i dość szybkie w wykonaniu.
Połączenie kokosa, budyniu i gorzkiej czekolady.
Polecam Wam wypróbowanie przepisu i delektowanie się roladkami.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA na moim blogu.
Szczególnie polecam Wam ciasto ananasek.

Składniki
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
130 g mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
120 g masła

Z jednego litra mleka odlać 1,5 szklanki i wymieszać z cukrem, mąką, budyniem oraz ziarenkami z laski wanilii.
Wlać do reszty mleka i zagotować stale mieszając gęsty budyń.
Zdjąć z palnika budyń  i dodać masło, mieszać  aż się roztopi.

100 g wiórek kokosowych
2 łyżki masła

Dużą blachę (wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wysmarować solidnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. (dość obficie)
Na wiórki wylać masę budyniową i wyrównać nożem.

Polewa
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka śmietany 30%
1 łyżeczka kakao

Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, a następnie zdjąć z palnika, dodać kakao i pokruszoną czekoladę.
Wymieszać aż powstanie gładka polewa.Wlać na masę budyniową i wyrównać nożem.
Odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.

Nożem do pizzy podzielić ciasto na połowę, a następnie pokroić prostokąty o szerokości 6 cm
Każdy brzeg prostokąta lekko podważyć od spodu  szpatułką i zwinąć w roladkę.

roladki kokosowe bez pieczenia




5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jakie fajne roladki moja "pani" tego nie zrobi ale ja spróbuję bo mam dużo czasu. Można mniej dodać cukru?

    OdpowiedzUsuń