czwartek, 31 sierpnia 2017

Kotlety z mięsa gotowanego

Kotlety z mięsa gotowanego to mój kolejny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Z dodatkiem kiszonego ogórka są wilgotne w środku i bardzo smaczne.
Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie.
Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów.
Prawda, że pyszny obiad?


Składniki:
2 gotowane udka
1 pojedyńcza pierś z kurczaka
300 g gotowanej wołowiny
4-5 ogórków kiszonych
1 duża cebula
1 żabek czosnku
1 jajko
sól
pieprz
słodka papryka
2 łyżki posiekanego koperku

olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę.
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać)
Czosnek przecisnąć przez praskę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z dwóch stron.

kotlety z mięsa gotowanego


2 komentarze: