niedziela, 3 września 2017

Królik pieczony z marchewką

Królik pieczony z marchewką, a potem polany sosem. Bardzo smaczny, szybki do zrobienia.
Mięciutki, soczysty i delikatny. Uwielbiam mięso z królika. Idealne dla małych dzieci. Podałam z ryżem. Można podać z kaszą , ziemniakami lub kluskami.
Na blogu znajdziecie również inny przepis na królika w śmietanie. A wszystko w zakładce MIĘSA.


Składniki:
1 tuszka z królika
4 średnie marchewki
1 duża cebula
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ostra papryczka chilli bez pestek
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
3 szklanki wody
sól
pieprz
posiekany koperek

Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Wszystko smażyć około 6 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, a na tej samej patelni podsmażyć mięso oprószone solą i pieprzem.
Lekko przyrumienić z każdej strony. Przełożyć do naczynia z marchewką.
Posypać tymiankiem, rozmarynem,majerankiem, słodką papryką i solą. Dodać pokrojoną drobno paprykę. Wlać wodę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Marchewka i mięso musi być miękkie.
Po upieczeniu mięso wyjąć, a sos zmiksować na krem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Pycha! Polać mięso i posypać koperkiem.

królik pieczony z marchewką



1 komentarz: