niedziela, 17 grudnia 2017

Surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym

Surówka z czerwonej kapusty doprawiona sosem czosnkowym. Świetny dodatek do obiadu i kanapek. Jeżeli lubicie bardziej ostre czosnkowe smaki to można dodać więcej przeciśniętego przez praskę czosnku. Z jogurtem surówka będzie bardziej lekka. Ja jednak wolę śmietanę. Wybór należy do Was. Na blogu w zakładce SURÓWKI znajdziecie więcej pomysłów na różne obiadowe przystawki.
Polecam!


Składniki
1 mała główka czerwonej kapusty
1 średnia marchewka
1 cebula
1 pączek szczypiorku

Sos
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i oregano.
Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Marchewkę, cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypiorek drobno posiekać. Oprószyć lekko solą i wszystko razem wymieszać, a następnie wlać sos i ponownie wymieszać.
Odstawić surówkę na 1 godzinę.

surówka z czerwonej kapusty z sosem czosnkowym



2 komentarze: