środa, 4 kwietnia 2018

Mazurek cygański

Mazurek cygański to ciasto nie tylko na święta, ale idealne do herbatki czy kawy. Bardzo łatwe do przygotowania, a jeszcze szybciej znika.
Skorzystałam z przepisu s.Anastazji  i jak zawsze jestem zadowolona z efektu i smaku.
Może i Wy skusicie się na proste ciasto bakaliowe na waflu.
Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Będzie mi bardzo miło, a także będzie to informacja dla innych.




Składniki
Suche wafle kwadratowe
5 jaj
120 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich drobno posiekanych
100 g rodzynek (sparzonych gorącą wodą)
100 g skórki kandyzowanej cytrynowej i pomarańczowej
50 g suszonych śliwek (dałam suszone morele) drobno pokrojonych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier
1 białko
120 g cukru pudru
sok z cytryny

Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko.

Polewa
50 g czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze).

Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Następnie ułożyć suche wafle przycinając je do wielkości blaszki.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą  białą masę. Bakalie wsypać do miseczki i oprószyć 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszać i dodać je do masy jajecznej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać całość.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem do połączenia się składników.
Ciasto wylać na wafle wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut.
Po upieczeniu polać ciasto lukrem i czekoladą.

mazurek cygański

1 komentarz: