czwartek, 23 sierpnia 2018

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto, które zawsze się udaje. Rewelacyjne w smaku do kawy lub herbaty.
Parę chwil i macie upieczone ciasto ze śliwkami posypane kruszonką. "Niebo w gębie".
Polecam, a poniżej podaję przepis. Może się skusicie i również upieczecie.
Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoją opinią ze mną i innymi.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na blogu w zakładce po lewej stronie.

Ciasto
5 jajek
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
cukier puder do posypania ciasta

Kruszonka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki

Do miski włożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.
Nie należy tego robić zbyt długo, bo powstanie ciasto.


Śliwki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie połówki oraz usunąć pestkę.
Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać mleko i  przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto do formy  i  ułożyć połówki śliwek skórą do dołu. Posypać kruszonką.
Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut.
Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami i kruszonką





3 komentarze: