wtorek, 28 sierpnia 2018

Schab pieczony

Najprostszy sposób na upieczenie pysznego schabu. Wilgotny,miękki i bardzo smaczny.
Pokrojony w grubsze  plastry na ciepło świetny do obiadu. Podany z sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym.
Na zimno pokrojony w cienkie plastry idealny do kanapek i sałatek.
Więcej przepisów na dania mięsne z różnych gatunków mięs znajdziecie na moim blogu.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Składniki
70 dag schabu bez kości
3 łyżki octu balsamicznego
8 łyżek oleju
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka soli
2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
2 szczypty ostrej papryki

Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pozostałe składniki wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony. Całość wlać do mięsa przykryć naczynie z mięsem i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie piec mięso w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1 godzinę i 15 minut.

schab pieczony

2 komentarze:

  1. nie ma to jak porcja takiego mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, dobra pojutrze bo jutro mam już przygotowane szykuje schab w ocie. coś takiego jeszcze nie robiłem, no piekłem chociaż- piekło czasami jest mi blisko. /spoko chodze do spowiedzi/. Mam tradycyjną brytwankę i wchodzi 1,5kg schabu czy karkówki.a tak poważnie drink jest pyszny. Ale schab zrobię. Pozdrawiam więcej takich pomysłów

    OdpowiedzUsuń