wtorek, 18 września 2018

Gofry wg Michela Roux

Gofry wg Michela Roux są obłędne w smaku. Smak gofrów nie tylko zależy od przepisu, ale również od gofrownicy jaką posiadacie. Najlepsze to takie, które mają dużą moc czyli 1000W i więcej.
Jeśli nie próbowaliście piec gofrów wg tego przepisu to koniecznie musicie to zrobić.
Proponuję przygotować te wspaniałe gofry z podwójnej porcji. Ja podałam z cukrem pudrem, ale możecie podać z owocami, bitą śmietaną lub dżemem.
Nie zapomnijcie podzielić się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Źródło przepisu Michel Roux  ksiązka "Eggs"

Składniki na 8 szt
160 mąki pszennej
15 g cukru
szczypta soli
2 białka
2 żółtka
270 ml mleka
50 g roztopionego masła

Masło roztopić i przestudzić.
Żółtka, 1/3 mleka cukier, mąkę i masło roztrzepać, a następnie dodawać stopniowo pozostałą część mleka.
Odstawić ciasto na 10 minut, aby "odpoczęło" .
Białka ubić z solą na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Nakładać łyżką ciasto do gofrownicy i piec około 5 minut.


1 komentarz: