niedziela, 23 września 2018

Kurczak w sosie kurkowym

Nawet nie zauważyłam, że na blogu już jest 1003 przepisy. Duży wybór dań mięsnych, sałatek, ciast i innych. Możecie wybierać, gotować i próbować. Podzielcie się swoją opinią ze mną i innymi w komentarzach za co bardzo dziękuję.
Dzisiaj mam dla Was kurczaka w sosie kurkowym. Sezon grzybowy w pełni i możemy się delektować owocami lasu.
Ja bardzo lubię grzyby nie tylko jeść, ale też zbierać. Niestety w tym roku nie będę miała możliwości wędrować po lesie, ale zawsze można przecież kupić i przygotować swoje ulubione dania.
Polecam!


Składniki
400 g kurek (grzybów)
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
400 g śmietany słodkiej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
papryka słodka


Pierś z kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło klarowanego i zeszklić na rumiano cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać kurczaka i razem smażyć mieszając przez około 4-5 minut.
Kurki oczyścić i dodać do mięsa i smażyć kolejne 5 minut mieszając.
Wlać śmietanę, doprawić solą pieprzem i słodką papryką. Zagotować.

kurczak w sosie kurkowym


2 komentarze:

  1. akurat za grzybami nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och cho, cho u mnie garstka kurek kosztuje ponad 20 zł. Ale smak świeżych wilgotnych i pachnących lasem znam. Dziś pada cały dzień deszcz ma być ciepło będę miał grzybki. Przepis na pewno zastosuję. Jak Lena grzybków nie lubić.

    OdpowiedzUsuń