piątek, 14 września 2018

Schab w sosie porowym

Dzisiaj przepis na bardzo szybkie i smaczne danie. Schab w sosie porowym.  Mięso jest delikatne, soczyste i miękkie. Mniam! Podawać można z ziemniakami, makaronem, kluskami, ryżem, kaszą.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie setki przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Mięsa pieczone, duszone, smażone, gotowane, w sosie, w zapiekankach itp.
Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.



Składniki
500 g schabu bez kości
1 por
400 ml śmietany 18%
sól, pieprz,papryka słodka
papryka ostra
3 łyżki masła klarowanego
koperek


Schab pokroić w plastry o grubości 5-6 mm i każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką
Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i kotlety zrumienić lekko na patelni z dwóch stron . Wyłożyć na talerz.
Na czystej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć pokrojony por, kiedy będzie już miękki i szklisty wlać śmietanę i smażyć chwilę.
Doprawić solą, pieprzem i papryką.ostrą.
Na koniec włożyć kotlety i podgrzewać chwilę przed podaniem oprószyć koperkiem

schab w sosie porowym

2 komentarze:

  1. robię w sosie cebulowym, porowy też kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Kurde, fajny sposób na schab a nie tylko w tartej. Ja może jednak lekko postukam plastry będą większe i miękkie. Byłem na tradycyjnym targu i tam można dostać dobrą wieprzowinę, smak inny niż z marketów

    OdpowiedzUsuń