czwartek, 1 listopada 2018

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Gołąbki to moje ulubione danie, które robię na różne sposoby. Zapiekam, duszę, w kapuście włoskiej, z mięsem, z pieczarkami, z ziemniakami itp. Wszystkie te przepisy znajdziecie na blogu.
Dzisiaj mam dla Was gołąbki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie.
Niestety u mnie wszystkie zjedzone i pozostało tylko zdjęcie, ale w najbliższym czasie zrobię ponownie.
A jakie Wy gołąbki robicie, jakie lubicie?
Pochwalcie się swoimi przepisami i zdjęciami.

Składniki:
1 duża główka kapusty
1 kg mięsa mielonego
400 g ryżu
400 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
1 szklanka wody
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła klarowanego
bazylia
oregano
sól
pieprz
 
Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć kapustę do garnka, zalać wodą lekko posoloną.i gotować, a co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.

Farsz
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Pieczarkki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje woda.
Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. podsmażone pieczarki. . Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę mięsno-ryżową nakładać na liścia i zawijać gołąbki.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dno naczynia do zapiekania, a na nich i układać ściśle gołąbki.
Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną oregano, bazylii i wlać na gołąbki.
Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły.Pod koniec pieczenia liście można zdjąć i chwilę podpiekać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę.


3 komentarze:

  1. gołąbki bardzo lubię raz na jakiś czas ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jadłem już te gołąbki są smaczne aromatyczne może nieco więcej pieprzu ale to jest sprawa indywidualna. W każdym razie pychota. Tak trzymać

    OdpowiedzUsuń