wtorek, 21 maja 2019

Bułki z czekoladą

Domowe drożdżowe bułeczki polane czekoladami. Rewelacyjne w smaku, pięknie się prezentują.
Bardzo łatwe do przygotowania. Czy już Was zachęciłam do upieczenia?
Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy.
Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną.
Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach.


Składniki 
360 g mleka
7 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej
60 g cukru
1/2 łyżeczki soli
40 g miękkiego masła

Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże wymieszać i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól. Wlać mleko z drożdżami i zagnieść ciasto.
Masło pokroić w małe kawałki i ponownie zagnieść z masłem ciasto.
Wyrabiać długo, aby było gładkie i odchodziło od rąk.
Z ciasta uformować kulę i wstawić do miski wysmarowanej masłem lub olejem.
Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 równych części.
Z każdego kawałka zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu bułek każdą  rozgnieść palcami na grubszy placek i ulepić bułkę.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach C do momentu aż bułki będą lekko rumiane.

Dodatkowo
40 g białej czekolady
40 g mlecznej czekolady
Każdą czekoladę rozpuścić na parze
Polewać bułki czekoladą naprzemiennie.


bułki z czekoladą


3 komentarze: