wtorek, 4 czerwca 2019

Pasztet jajeczny

Szybki pasztet,a może pieczeń z jajek do chleba lub do obiadu.
Można go podawać z sosem czosnkowym ,koperkowym lub ketchupem.
Przygotowanie pasztetu nie wymaga od nas zbyt dużo pracy, a takie potrawy ostatnio lubię robić.
Zapraszam po przepis i do zrobienia pasztetu.
Proszę również o podzielenie się swoją opinią w komentarzach.


Składniki
10 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
2 kajzerki
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
mleko do namoczenia bułek

Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć.
Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Namoczone bułki , jajka ugotowane, surowe jajka, posiekany koperek i pietruszkę, sól pieprz i musztardę wymieszać na gładką masę.
Małą keksówkę nasmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę jajeczną uciskając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
Pasztet po bokach powinien być rumiany i odchodzić od formy.

pasztet jajeczny

6 komentarzy:

  1. Takiego pasztetu nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jak dodam nieco masła klarowanego to będzie jedzenie optymalne dr.Kwaśniewskiego. Bardzo dobry pasztet.

    OdpowiedzUsuń
  3. No i upiekłem jest bardzo smaczny \. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki jajeczne jadłam ale taki pasztet musze koniecznie spróbować :d

    OdpowiedzUsuń