sobota, 7 listopada 2015

Spaghetti carbonarra

Klasyczne danie włoskie. Proste, a takie smaczne. Moja rodzinka uwielbia ten makaron i robię go dość często.
Dziwię się, że do tej pory nie ma go na blogu. Jednak czasami nie zdążę zrobić zdjęcia, albo zdjęcie nie wyszło, a potrawa zjedzona.
Chłopaki wracają ze szkoły głodni, córka czasami wpadnie z pracy na obiadek i już brak czasu na fotki. Stawiam prosto na stół gorący obiadek.
Ale dzisiaj się udało i jeśli macie ochotę na taki makaron to polecam.

Składniki
1 opakowanie makaronu nitki
300 g boczku
3 jajka
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy
sól
czarny pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojony boczek.
Jajka wybić do miseczki , dodać dwie łyżki parmezanu i wymieszać.
Do usmażonego na patelni boczku włożyć makaron i wlać jajka z serem. Krótko smażyć mieszając makaron.
Przełożyć całość na talerz, posypać parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

spaghetti carbonara

5 komentarzy:

  1. Mniej makaronu a więcej tłustego boczku. I winka łyk wytrawnego. Pychota jak ktoś tam napisał

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne danie, do boczku nie zaszkodzi dorzucić cebuli. Tylko po co ta pretensjonalna obca nazwa " spaghetti carbonarra", a jak już to carbonara. Nie lepiej tak swojsko makaron nitki z jajkami na boczku?

    OdpowiedzUsuń