czwartek, 21 września 2017

Pulpety drobiowe w sosie dyniowym

Delikatne drobiowe pulpety z lekko ostrym sosem z dyni. Można podawać z ryżem, ziemniakami, klaskami, makaronem lub kaszą.
Sezon na dynię już się zaczął to może i Wy wypróbujecie takie smaczne danie obiadowe.
Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA.


Pulpety
500 g mięsa mielonego drobiowego
1 jajko
2 kromki chleba
2 łyżki  bułki tartej
1 mała cebula
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz

olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia

Sos
600 g dyni
1,5 l bulionu mięsnego
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki posiekanego koperku
ostra papryka
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej

Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć w dłoniach. Pokruszyć.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładką masę mięsną.  Formować małe kulki i każdą obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na lekko rumiany kolor.
W garnku zagotować bulion mięsny i dodać podsmażone pulpety.
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć do garnka z pulpetami. Dodać ziele angielskie, liść laurowy,kurkumę, doprawiać solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotować na małym ogniu około 15-20 minut. Na koniec mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Wymieszać z posiekanym koperkiem.

pulpety drobiowe w sosie dyniowym




2 komentarze: