Wiem, wiem, że to wielka ilość kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości.
Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję.
Blaty bezowe
6 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
10 suszonych daktyli
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.Piana musi być sztywna i lśniąca.
Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Daktyle drobno posiekać i i delikatnie wymieszać z białkami.
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować dwa koła o średnicy 22 cm i rozłożyć na nich równo po połowie piany.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut, a następnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia
Bezy powinny lekko popękać.
Krem
400 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
200 g masy kajmakowej
10 suszonych daktyli
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować.
Daktyle drobno posiekać i dodać do kremu. Wymieszać wszystko.
Dodatkowo
kakao do oprószenia
daktyle do dekoracji
Blaty bezowe przełożyć kremem, a wierzch oprószyć kakao.
do kremu proponuję dodać chałwę, niebiański smak :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję i dziękuję za pomysł
UsuńZrobiłam bardzo dobry może teraz wersja z daktylami
OdpowiedzUsuńPycha!
Usuń