wtorek, 13 marca 2018

Dacquoise tort bezowy

Dacquoise -tort bezowy z dodatkiem daktyli. Rozkosz podniebienia. Uwielbiam to ciasto i zawsze, kiedy tylko mam białka do wykorzystania to moje myśli krążą wokół niego.
Wiem, wiem, że to wielka ilość kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości.
Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję.


Blaty bezowe
6 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
10 suszonych daktyli

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając.Piana musi być sztywna i lśniąca.
Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Daktyle drobno posiekać i i delikatnie wymieszać z białkami.
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować dwa koła o średnicy 22 cm i rozłożyć na nich równo po połowie piany.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut, a następnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia
Bezy powinny lekko popękać.

Krem
400 g śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
200 g masy kajmakowej
10 suszonych daktyli

Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować.
Daktyle drobno posiekać i dodać do kremu. Wymieszać wszystko.

Dodatkowo
kakao do oprószenia
daktyle do dekoracji

Blaty bezowe przełożyć kremem, a wierzch oprószyć kakao.




5 komentarzy: