poniedziałek, 17 października 2016

Surówka z czerwonej kapusty

Świetny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty. Oto mój najłatwiejszy i  prosty sposób na surówkę. Zawsze mi się podoba jej kolor. Prawda, że bardzo ładny?
Jeżeli macie ochotę na lżejszą wersję to można zamienić majonez na jogurt naturalny. Jednak ja wolę zdecydowanie z majonezem.
Może i Wy się skusicie?

Składniki
1 mała główka czerwonej kapusty
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
koperek

Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i wszystko dobrze wymieszać, a najlepiej ręką pougniatać. Odstawić na 30 minut, aby kapusta zmiękła. Ce
Dodać cukier, majonez, doprawić pieprzem i wymieszać. Posypać koperkiem.

surówka z czerwonej kapusty



3 komentarze:

  1. kolorem idealnie wpisuje się w obecną porę eoku :) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja z majonezem. U mnie w domu się nie dodaje. Zjadłabym z chęcią dla spróbowania, bo wygląda bardzo apetycznie. Piękny ma kolorek, taki nietypowy. Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń