sobota, 12 maja 2018

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku są jedne z moich ulubionych. Bardzo je lubię. Wiem, że nie wszyscy są zwolennikami tych ryb, ale polecam tak przygotowane śledziki. Można je przechowywać w słoiku w chłodnym miejscu do tygodnia, a najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień.
Więcej przepisów na te rybki znajdziecie w zakładce Śledzie.
Jeżeli przygotowaliście Państwo coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję.


Składniki
400 g filetów śledziowych
5 łyżek octu
2 średnie cebule
100 g rodzynek
1/3 szklanki oleju
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 szklanka przecieru pomidorowego (płynnego)
2 łyżki ketchupu pikantnego
pieprz

Filety namoczyć w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie je osuszamy, układamy w miseczce i skrapiamy octem. Odstawiamy na 15 minut.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Smażyć 2 minuty i wlać przecier pomidorowy , ketchup i dodać namoczone w wodzie rodzynki.
Wszystko razem zagotować około 2 minuta następnie wystudzić.
Płaty śledziowe pokroić na paseczki.
W słoiku układać warstwami śledzie i przykrywać sosem.
Odstawić do lodówki na całą noc.

śledzie po sułtańsku

1 komentarz: