poniedziałek, 29 czerwca 2015

Młoda kapusta z pulpetami

Młoda kapusta , a do tego pulpeciki to idealne połączenie. Taki miałam dzisiaj obiad.
Polecam Wam, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne.

Składniki:

Kapusta:

1 główka młodej  kapusty
2   marchewki
2 łyżki masła
1/2 pęczku koperku
1/2 pęczku szczypiorku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Pulpety:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka kajzerka
1 jajko
mleko do namoczenia bułki
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz

olej do smażenia
bułka tarta do panierowania


Wykonanie:

Mięso włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami.
Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej.
Obsmażyć z każdej strony na oleju.

Kapustę drobno poszatkować.
W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz.
Dolać 1/2 szklanki wody,, posiekany szczypiorek i koperek.
Doprawić i ułożyć na wierzch pulpety.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty.

młoda kapusta z pulpetami



25 komentarzy:

  1. Ciekawe danie, fajny sposób na podanie kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie :-) to musiało być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie, muszę w końcu zrobić młodą kapustkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłyśmy dziś na identyczny pomysł :)) Takie danie to pyszny pomysł na letni obiad :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie tylko jest smaczne ale i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny i pyszny obiadek. Uwielbiam kapuchę młodą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wierzę! Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie sycące dania, pyszny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajna propozycja obiadowa, aż ślinka cieknie na ten widok :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne połączenie, bardzo smaczne. Muszę sobie zafundować w najbliższym czasie taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest smaczniejsze niż schabowy. J

    OdpowiedzUsuń
  12. a do tego ziemniaki czy mozna bez ziemniakow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję ziemniaki osobno ugotować i obiadek gotowy

      Usuń
  13. a podawac z ziemniakami czy bez ziemniakow

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozumiem że te danie jest na lato jak jest młoda kapusta która szybko się gotuje.W zimie można zrobić z białą kapustą? Wiadomo że jest ściślejsza i twardsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam młodą kapustę do tego dania. Starsza kapusta wymaga innych dodatków.

      Usuń