niedziela, 1 maja 2016

Zapiekanka gołąbkowa

Oj, lenistwo mnie dopadło na samym początku długiego weekendu. Za oknem zimno, szaro, a więc szybki obiad i wypoczynek z książką.
Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania.
Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj


1 mała główka młodej kapusty
1 kg mięsa mielonego
300 g ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
1 puszkia pomidorów
1/2 szklanki wody
1 łyżka majeranku
bazylia
sól
pieprz
 
Ryż ugotować. Cebulę pokroić drobno i zrumienić na oleju i wszystko razem wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem.
Kapustę pokroić w cienkie plastry.
W naczyniu do zapiekania ułożyć jedną warstwę kapusty, warstwę mięsa z ryżem, kapustę, mięso i kapusta.
Pomidory zmiksować, dolać wodę, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na zapiekankę.
Piec w 180 stopniach C . W razie gdy kapusta z wierzchu zacznie się zbyt mocno przypalać nakryć naczynie folią aluminiową.

zapiekanka gołąbkowa


11 komentarzy:

  1. ja w czwartek robiłam jeszcze inną wersję leniwych gołąbków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! A u mnie w domu po prostu gołąbki :) Uwielbiam :) Chociaż w formie zapiekanki to chyba jeszcze nie jadłam ;) Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile czasu zapiekać ???

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe pomysł z tą zapiekanką :) ja ostatnio robiłam gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda-wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gołąbki bez zawijania to pyszne lenistwo :D Naszym zdaniem w pełni dopuszczalne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Robie dzisiaj :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kupiłam wszystkie składniki bede robić jutro

    OdpowiedzUsuń