niedziela, 11 września 2016

Kociołek warzywny z pieczarkami

Chyba większość z nas lubi dania jednogarnkowe. Mają wiele zalet. Są szybkie w wykonaniu, mało naczyń do zmywania i są bardzo smaczne.
Dzisiaj zrobiłam kociołek warzywny z pieczarkami.
Może i Wy skusicie się na takie pyszne warzywne danie.
Inne pomysły na potrawy jednogarnkowe znajdziecie tutaj



Składniki
2 średnie marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 por
4 średnie ziemniaki
1 cukinia
8 pieczarek
1 puszka pomidorów
1 papryka zółta
1 papryka zielona
2 łyżki masła klarowanego
4 szklanki bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano
1 liść laurowy
szczypta chilli

W garnku rozgrzać masło klarowane i dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, por,seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę i smażyć stale mieszając około 5 minut.
Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i całość zalać bulionem warzywnym.
Wlać puszkę pomidorów, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i ponownie dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wsypać oregano, szczyptą chilli, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

kociołek warzywny z pieczarkami



4 komentarze:

  1. zamiast pieczarek dałabym kurczaka i zajadała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania jednogarnkowe. Szybkie są przede wszystkim, a smak wspaniały. Pyszna ciepła zupka, zdrowa i pełna smaku. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie połączenia.U mnie obowiązkowo doprawione czubrycą czerwoną.Polecam wypróbować.
    Ewa Skórzak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję chętnie skorzystam z podpowiedzi. Pozdrawiam :)

      Usuń