wtorek, 7 lutego 2017

Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe

Mazarynki  ich nazwa pochodzi od francuskiego kardynała Mazarina.
Te szwedzkie tarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania.
Nie są trudne w przygotowaniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk mazarynek.
W zakładce CIASTKA znajdziecie przepisy na inne smaczne ciastka i babeczki.
Żródło Książka Wypieki Najlepsze przepisy z całego świata
Polecam!




Ciasto
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g cukru
115 g masła
1 jajko
1 łyżeczka wódki

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią i schłodzić 2 godziny w lodówce.
Foremkę na muffiny (12 gniazd) natłuścić masłem.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i wyciąć kółka o 0,5 cm większe od średnicy otworów w foremce.
Każde koło umieścić w foremce tak aby przylegało do dna i boków.

100 g masła
2 jajka
100 g cukru
150 g płatków migdałowych
1 łyżeczka olejku migdałowego (pominęłam)
płatki migdałowe do dekoracji

W rondlu roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać migdały i olejek.
Wlewać stopniowo masło miksując.
Wlać masę do otworów z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut.
Ciasto powinni mieć złotobrązowy kolor.
Wystudzić

Lukier
2 łyżki mleka
150 g cukru pudru
Wszystko dokładnie wymieszać i obficie polać babeczki.
Ozdobić płatkami migdałowymi

mazarynki- tarteletki migdałowe



2 komentarze:

  1. Jestem zwolenniczką mąki bezglutenowej, a więc i płatki są w kręgu moich zainteresowan. Migdały łagodzą stres i koją nerwy, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy.

    OdpowiedzUsuń