niedziela, 30 lipca 2017

Lodowy torcik malinowy

Gorące dni przed nami, a ja mam dla Was coś dla ochłody. Lodowy torcik malinowy. Bardzo smaczny i bez dodatkowych ulepszaczy. Maliny można zastąpić truskawkami.
Zanim przystąpicie do degustacji torcika należy go wcześniej wyjąć z lodówki na jakieś 15 minut.
Łatwiej się kroi. Można podać dodatkowo z bitą śmietaną.

Składniki:

8 okrągłych biszkoptów
600 g śmietany kremówki 36%
2 szklanki malin
1 szklanka cukru (lub według własnego smaku)
maliny do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno. Maliny umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści. Przelać  przez sito.  Powstały sok odstawić do wystudzenia, a następnie wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie wyłożyć biszkopty.
Wlać masę a na wierzchu ułożyć maliny.
Chłodzić w zamrażalniku najlepiej całą noc.
Przed  degustacją lody należy wcześniej wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby lekko zmiękły.


lodowy torcik malinowy

3 komentarze: