wtorek, 20 marca 2018

Chleb tostowy pszenny

Uwielbiam domowy chleb i zapach pieczonego chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia chleb tostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty.
Polecam  również chleb z ziołami, który jest równie prosty do przygotowania i smaczny.
Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki:
500 g mąki pszennej (typ 500)
250 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30 g miękkiego masła
30 g świeżych drożdży

Drożdże pokruszyć do kubeczka i zalać połową porcji ciepłej wody, dodać cukier , dwie łyżeczki mąki i dokładnie wymieszać.
Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny wyrosnąć.
Resztę mąki wsypać do miski, wlać pozostałą wodę, roztrzepane jajko, masło, sól i wyrośnięte drożdże.
Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto włożyć do miski i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią, aby go odgazować.
Ponownie zagnieść ciasto.
Formę keksową o wymiarach 37x 12 cm wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto.
Przykryć i odstawić na około 30 min do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut.





chleb tostowy pszenny






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz