niedziela, 18 marca 2018

Królik w sosie musztardowym

Mięso z królika jest białe i bardzo delikatne. Przygotowałam go w sosie musztardowym na bazie białego wina. Rewelacyjny smak!  Podałam go z mizerią z ogórków i ziemniakami puree.
Może i Wy skusicie się na taki obiad.
Na blogu w zakładce Mięsa znajdziecie mnóstwo przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięs. (wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób, dziczyzna).
Polecam!

1 tuszka z królika
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
5 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy bawarskiej
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gorczycy całej
200 ml śmietany słodkiej dałam 30%
200 ml wina białego wytrawnego

Królika podzielić na części. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W miseczce wymieszać oliwę, oregano, bazylię, gorczycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Do naczynia włożyć mięso i zalać przyprawami. Dokładnie wszystko wymieszać, aby mięso było w niej całe obtoczone.
Przykryć mięso i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Mięso przełożyć do rondla i lekko obsmażyć na lekko rumiany kolor, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać 1 łyżka oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie.
Do rondla, w którym smażyliśmy mięso wlać wino i zagotować, a następnie lekko je odparować, a następnie dodać musztardę wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Nie gotować już sosu.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

królik w sosie musztardowym


1 komentarz: