sobota, 23 czerwca 2018

Zapiekane jajka

Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację to polecam Wam bardzo smaczną zapiekankę jajeczną.
Pycha!
Do zapiekanki podałam sałatkę z pomidorów.
Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na zapiekanki. Możecie tam znaleźć zapiekanki z mięsem, jajeczne, makaronowe,ziemniaczane,  z kaszą , z ryżem i inne.
Jeżeli skorzystaliście z przepisu to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Składniki:
7 jajek ugotowanych na twardo
200 g szynki w plasterkach
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki musztardy (dałam bawarską)
100 g śmietany (dałam 18%)
200 g żółtego sera
2 surowe jajka
2 kajzerki
2 średnie pomidory
70 g zimnego masła
1 szklanka mleka
sól
pieprz
szczypiorek

Naczynie do zapiekania smarujemy 1 łyżeczką miękkiego masła, a następnie układamy na dnie naczynia plasterki szynki tak, aby lekko na siebie zachodziły.
Szynkę smarujemy musztardą.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki. Układamy je na szynce żółtkiem do dołu.
Pomiędzy jajka kładziemy plasterki pomidorów.
Mleko wraz ze śmietaną, dwoma surowymi jajkami, startym żółtym serem mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na zapiekankę.
Kajzerki kroimy w cienkie paseczki i lekko rumienimy na suchej patelni, a następnie układamy je na zapiekance. Na całości rozkładamy plasterki masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut.
Podajemy zapiekankę gorącą posypaną szczypiorkiem.

zapiekane jajka




2 komentarze: