piątek, 20 lipca 2018

Zapiekanka kajzerkowa

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę, a zarazem sposób na wykorzystanie czerstwych bułek.
Po upieczeniu zapiekankę super się kroi. Najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu.
Do zapiekanki podałam surówkę z pora, która nadała ostrości i smaku.
Idealne danie na obiad lub kolację. Smaczne, syte i szybkie do przygotowania.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.


Składniki
3 bułki kajzerki lekko czerstwe
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
5 ogórków kiszonych
3 średnie pomidory
1 łyżka masła
300 g żółtego sera w plasterkach
400 g śmietany (dałam 18%)
5 łyżek ketchupu
3 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka papryka

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Bułki rozkroić na połowę i ułożyć je na dnie naczynia.
Na patelnię wlać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany czosnek i mięso. Wszystko  doprawić solą, słodką papryką i pieprzem., Wlać 1/4 szklanki wody i chwilę smażyć aż mięso będzie ciemne.
Przełożyć je na ułożone w naczyniu kajzerki., a następnie rozłożyć ogórki pokrojone w plasterki.
Wszystko przykrywamy plastrami sera, warstwę pomidorów pokrojonych w plastry.
Śmietanę wymieszać z ketchupem, doprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę.
Na sam wierzch ułożyć plastry sera.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zgęstnieje, a góra będzie rumiana.
Po upieczeniu posypać koperkiem.

zapiekanka kajzerkowa

3 komentarze: