środa, 24 października 2018

Ciastka staromodne z cukrem

 Pewnie pamiętacie ciastka z dzieciństwa posypane cukrem. Takie właśnie upiekłam, ale dla urozmaicenia posypałam brązowym cukrem.
Kruche, smaczne i idealne do herbatki czy kawy.
Przepis na ciastka zobaczyłam u Marthy Stewart w jednym z jej programów kulinarnych. Wypróbowałam i powiem Wam, że ich smak najbardziej odzwierciedla smak ciastek kupowanych w cukierni.
Może i Wy się skusicie na ciastko do herbaty.
Polecam!


3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
240 g masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżka z soku cytryny
3  łyżki cukru brązowego

Mąkę, sól i sodę wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dużych odstępach układać łyżką do lodów kulki.
Każdą kulkę spłaszczyć dłonią, posmarować wodą i posypać brązowym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Studzić na kratce.



3 komentarze: