środa, 11 lutego 2015

Mięso mielone z warzywami.

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 g pieczarek
1 puszka groszku konserwowego
1 duża czerwona papryka
1,5 szklanki bulionu mięsnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
natka pietruszki
sól
pieprz


Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dodać czosnek drobno posiekany,paprykę ostrą, paprykę słodką, pieprz,
przecier pomidorowy i mięso mielone. Wszystko zalać bulionem i dusić
pod przykryciem na małym ogniu.
Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę i dołożyć do mięsa.
Wymieszać, doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw.
Na koniec dołożyć groszek i natkę pietruszki.
Dusimy 2-3 minuty.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie połączenie mięsa mielonego z warzywami i przecierem pomidorowym. Podobnie robię farsz do naleśników - zamiast groszku daję kukurydzę, trochę więcej przecieru i takim farszem nadziewam naleśniki - pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu podobnie robię nadzienie do naleśników. Takie kombinacje zawsze są idealne. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń