środa, 6 maja 2015

Sałatka bawarska

Sałatka bawarska z wędliną.
Pożywnym dodatkiem do sałatki będzie chleb lub grzanki
Świetny dodatek do obiadu lub samodzielne danie.



Składniki:

1 mała sałata lodowa
2 pomidory
1 czerwona cebula
3 ogórki konserwowe
4 parówki dobrej jakości
1/2 pęczka koperku

Sos:
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
szczypta soli
pieprz czarny

Wykonanie.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerz.
Pomidory pokroić w małe cząstki,  a parówki w skośne plasterki.
Ogórek pokroić w kostkę, cebulę w plasterki i podzielić na obręcze.
Wszystko ładnie ułożyć na sałacie. Można też wszystko wymieszać razem w salaterce.
Składniki sosu włożyć do małego słoiczka i energicznie potrząsać, aby się zrobił jednolity sos.
Polać sałatkę sosem i posypać posiekanym koperkiem.






10 komentarzy:

  1. Robię podobnie, ale z mortadelą;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jej nie jadłam, ale jak w Bawarii podają takie smakołyki to jadę tam od razu :D :D Dobra, nie muszę jechać mając już w ręce ten przepis. Sałatki kocham, na pewno ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podana sałatka :) Na pewno bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam taką sałatkę, będąc w zeszłym roku w Niemczech, niecodzienna, ale pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz na pierwszy rzut oka widzę że smaczna, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie jadłam ale wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o takiej sałatce jeszcze nie słyszałam :) dodaję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic nie mówię ale to taki Mix w zasadzie żeby było po bawarsku potrzeba jeszcze trochę kartofelSalat dodane z boku. Ja się zdziwiłem jak pierwszy raz zamówiłem sałatkę na Bawarii i była też obok kartofelSalat ale to mimo wszystko pasuje.

    OdpowiedzUsuń