niedziela, 14 czerwca 2015

Sałatka z truskawkami i komosą ryżową

Komosa ryżowa zwana inaczej quinoa lub ryżem  peruwiańskim.
Jest źródłem pełnowartościowego białka i wielu innych witamin.

Jak ugotować :
Ziarna komosy należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą
Wsypać do garnka  1 szklankę ziarenek komosy i wlać 2 szklanki wody, posolić.
Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki truskawek
2 garście roszponki

Sos
3/4 szklanki truskawek
1 łyżka miodu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

Wykonanie:

Komosę ugotować tak jak napisałam wyżej. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Na półmisku ułożyć roszponkę, komosę i truskawki.
Przygotować sos.
Truskawki zmiksować, wymieszać z miodem i pieprzem. Polać sałatkę.
Smacznego.




23 komentarze:

  1. Bardzo fajna i smaczna sałatka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ileż tu pyszności naraz. Fajna sałatka. Pomysł z dodanie truskawek zaskakujący, ale podoba mi się :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, nie mogę oderwać oczu od tych kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hey, Baby co to jest komosa ryżowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komosa ryżowa zwana inaczej quinoa lub ryżem peruwiańskim. Naiprościej to taki rodzaj kaszy.

      Usuń
  5. Komosę uwielbiam zarówno na wytrawnie jak i słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Komosa-baaardzo lubię, super smakuje też w gołąbkach i z pesto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawki w owocowych sałatkach jadłyśmy nie raz ale jeszcze nie łączyłyśmy ich z kaszą czy zieleniną :) Ale wygląda to już naprawdę pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja niedawno zasmakowałem w połączeniu truskawek z wytrawnymi dodatkami. Bardzo oryginalna sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa, zdrowa i nietuzinkowa propozycja ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak kolorowo, pięknie i zdrowo. Takie sałatki to ja kocham i komosę także :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast roszponki sprawdzi się też szpinak?

    OdpowiedzUsuń