czwartek, 11 czerwca 2015

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Zapiekankę przygotowałam z tego co miałam w lodówce.
Jak się czasami poszuka to można wiele dobroci odkryć :)  i powstaje całkiem smaczne danie.

Składniki:
1 kg ziemniaków
1/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka masła
1 mały brokuł
4 zielone szparagi
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 szczypta gałki muszkatołowej
sol
pieprz

Sos
1 łyżka majonezu
180 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
Wszystkie składniki razem wymieszać


Wykonanie:
1 Marchewkę obrać pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić
2 Brokuła zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 minuty po czym odcedzić na sicie
3 Szparagi pokroić i usmażyć krótko  na 1 łyżce masła . Na koniec dodać utarty czosnek z solą. Smażyć  około 30 sekund  mieszając i odstawić z palnika
4 Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę, dodać jajko, mleko masło, gałkę muszkatołową  i wymieszać dokładnie.
Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki. Przez środek zrobić dołek i ułożyć warzywa.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ziemniaki się przyrumienią.
Podawać polaną sosem czosnkowym.

zapiekanka ziemniaczana z warzywami


12 komentarzy:

  1. sycący obiad dla całej rodziny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekanki wychodzą najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna. Jeszcze do tego sałatka z ziołami i balsamico i obiad uważam za udany :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzooo lubię takie zapiekanki, jedzenie się nie marnuje a wychodzi smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takich "resztek" z lodówki zazwyczaj powstają najlepsze dania :) Super zapiekanka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłyśmy takiej zapiekanki jeszcze :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapieknaki ziemniaczane to moje ulubione, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna i smakowita :) Wygląda bardzo smacznie :) Dawno nie robiłam zapiekanki, a warzywnej to już w ogóle baaardzo dawno :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń