czwartek, 30 lipca 2015

Kabaczek panierowany

Pamiętam jak byłam mała i moja mama smażyła nam kabaczki takie właśnie w panierce.
Wtedy jako dziecko nie przepadałam za tym smakiem.
Teraz postanowiłam sobie przypomnieć smak takiego smażonego kabaczka i  muszę Wam powiedzieć, że jest to prawda, smaki się zmieniają. Bardzo mi smakował.
A Wy lubicie takie panierowane kabaczki?

Składniki:
1 kabaczek
2 jajka
1 łyżka śmietany
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć miękki środek, a następnie pokroić go na plastry o grubości 0,5 cm.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę sól, pieprz i wymieszać.
Każdy krążek kabaczka obtoczyć w bułce jajku i ponownie w bułce.
Smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor z dwóch stron.
Kabaczek po usmażeniu musi być miękki.
Można podawać z ketchupem lub innym ulubionym pikantnym sosem


kabaczek panierowany



5 komentarzy: