poniedziałek, 6 lipca 2015

Karkówka w sosie grzybowym

Dawno nie robiłam mięska ze względu na upały, ale już dzisiaj bez niego się nie obyło.
Pyszna karkówka duszona z grzybami, co prawda grzyby zastąpiłam pieczarkami, ale było równie smaczne.
Dobrze przygotowana karkówka powinna być miękka  i soczysta, a ta własnie taka była.

Składniki:

1 kg karkówki bez kości
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 szklanka wody
400 g pieczarek
1 liść laurowy
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm  i oprószyć je solą , pieprzem, papryką słodką i ostrą.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie ułożyć plastry karkówki i smażyć z każdej strony aż mięso będzie rumiano brązowe, po czym podlać 1 szklanką wody,dodać liść laurowy  przykryć rondel i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać pieczarki pokrojone w plastry i jeszcze chwilę dusić na wolnym ogniu.
W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Kiedy sos jest zbyt rzadki można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody.
Doprawić sos.

karkówka w sosie grzybowym




16 komentarzy:

  1. I w upały mięsko dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taki smaczny obiad zawsze jest dobra pora. Nawet w upał. Ummm, mniam, to dopiero musiało smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na obiad najczęściej mam karkówkę czy łopatkę. Zastosuję ten skład przypraw. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota!
    Dodatek grzybów bardzo ją wzbogaca.
    U mnie też była pieczona, bo jednak kawałek mięsa marzy się nawet w taki upał.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pyszny obiadek, dawno nie jadłam takiej karkówki, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiemu widokowi trudno się oprzeć.... mimo upału :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. podeślij kawałek karkóweczki, chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Karkóweczkę to my lubimy, w każdej formie, a z grzybkami to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulubiona karkóweczka naszego taty :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie pyszne mięsko. Na obiad idealne :-)

    OdpowiedzUsuń