piątek, 7 sierpnia 2015

Krokodyle oczy

Ciasto wspaniałe w smaku, bardzo ładnie się prezentuje. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy, ale troszkę pobawić się trzeba przy lepieniu kulek. Jednak warto.
Przepis na ciasto Krokodyle oczy jest od  Siostry Anastazji.
Wcześniej piekłam Kopciuszka i był równie smaczny.


Ciasto I
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki amoniaku
250 g margaryny (dałam masło)
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki kakao
1 mały słoik powideł (dałam konfiturę różaną)
marmolada lub inne owoce (dałam wiśnie)

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać roztrzepane żóltka, cukier puder, proszek do pieczenia, amoniak i masło, które zetrzeć najlepiej na tarce o grubych oczkach. Ja dałam jeszcze dwie łyżki kwaśnej śmietany. Wszystko zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Jedną część rozwałkować na blaszkę o wymiarach 23x38 cm.
Wyłożyć dno blaszki, a następnie posmarować je powidłami.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść.Podzielić je na 32 kulki.
Do każdej kulki włożyć wydrylowaną wiśnię i ułożyć na warstwie ciasta z powidłami.
4 kulki na szerokość i po 8 na długość.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.

Ciasto II
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno i w trakcie ubijania  dodawać stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka stale ubijając.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Dno blaszki o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30-40 minut. (do suchego patyczka)

Krem
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
250 g masła

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Pozostałą część mleka zagotować wraz z cukrem i do gotującego się mleka wlać mleko z roztrzepanymi mąkami.
Gotować aż zrobi się gęsty budyń. Stale mieszać, aby się nie przypalił.
Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo budyń.

Polewa
200 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu stale mieszając, aż polewa się zagotuje.

Przełożenie ciasta:
Ciasto I
krem
Ciasto II
Polewa
Posypać wiórkami kokosowymi





krokodyle oczy




18 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Ile dodatek kulek może zrobić z ciastem ;)
    Z chęcią i smakiem wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho. Spróbowałabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalne i pysznie wyglądające ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale krokodyle mają pyszne oczka :):):) porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałyśmy, że jest takie ciasto :D Super wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie świetne ciasto! Nawet nie wiedziałam, że takie jest ^^
    Przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja znam je jako ciasto UL z przepisu znalezionego sego czasu w miesięczniku BABECZKA.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda! ;) Fajna nazwa dla ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mam w swoich zbiorach krokodyle oczy od lat, dużo mniej skomplikowane niż te, przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczne ciacho- robiłam już kilka razy:) Piękne Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię takie ciasto ale nazywa się bawole oczy. Zamiast masy przekładam ciasto ubitą śmietaną 30% o pojemności 0,5 litra z wystudzoną cytrynową galaretką tzn. 2 szt rozpuszczone 1/2 litra wody. Jest super, smacznego

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamiast kulek z wiśniami jak chcę sobie ułatwić daję pierniczki alpejskie też jest pysznie

    OdpowiedzUsuń