niedziela, 8 maja 2016

Pulpety pieczone w sosie serowym

Pulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu.
Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym, pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki slodkiej papryki
sól
pieprz

2 łyżki mąki do obtoczenia
olej do smażenia

sos
250 ml śmietany (dałam 18%)
1/3 szklanki mleka
100 g startego sera
szczypta płatków chilli
sól


Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie  pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut.

pulpety pieczone w sosie serowym

7 komentarzy:

  1. takich pulpecików jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to bardzo ciekawe ! Taki serowy sos mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym mieć dziś taki obiadek. Bardzo lubię pulpety. Bardzo zatem ubolewam także, że tak rzadko u mnie się je robi w wersji pieczonej (chyba muszę to zmienić). Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się skończy jedzenie karkówki /1,5kg/ to robię te pani pulpety jak zwykle dobry przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny pomysł z tymi zapiekanymi pulpecikami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne. Z makaronem duzo lepsze niz z ziemniakami��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały i pozdrawiam

      Usuń