sobota, 8 sierpnia 2015

Sznycle z karkówki zapiekane w sosie

Ostatkami sił dzisiaj piszę dla Was przepis na pyszną , rozpływającą się w ustach karkówkę.
Upały mnie wykańczają i marzę o zaszyciu się w klimatyzowanym pomieszczeniu. Przypomniało mi się jak byłam dzieckiem to mieszkaliśmy w domku takim z piwnicą. Pamiętam jak zawsze było w niej zimno, nie chłodno,ale zimno. Szkoda, że dzisiaj nie mogę mieć takiej piwnicznej ucieczki. :)

Składniki:
1 kg karkówki
250 g pieczarek
3 łyżki masła klarowanego
1 cebula
100 g serka topionego
400 ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta papryki ostrej
papryka słodka
sól
pieprz

Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w plastry o grubości 1 cm.
Każdy plasterek karkówki lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć kotlety na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści.
Doprawić gałką muszkatołową, solą , pieprzem, papryką ostrą i słodką.

Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą, pieprzem.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos.
Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany.

sznycle z karkówki zapiekane w sosie

4 komentarze:

  1. Jak znikną upały to chętnie wrócę do tego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż byłby zachwycony takim daniem, bardzo lubi mocno mięsne zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co czekać aż miną upały �� zrobić więcej, będzie na kilka dni, o ile się uchowa �� pyszności

    OdpowiedzUsuń