piątek, 20 listopada 2015

Ryba w pomidorach

Ryby robię zazwyczaj raz w tygodniu. Wiem , wiem powinno się jeść ją częściej  :).  Ale dla usprawiedliwienia oprócz takich smażonych zawsze mam w lodówce słoiczek zrobionych śledzi.  Moje ulubione to śledzie po kaszubsku. Jednak powracając do ryb, to dzisiaj przygotowałam rybkę w pomidorach.
Ja miałam brzuszki dorsza, ale możecie wykorzystać filety z Waszej ulubionej ryby.
Do tego frytki i surówka z kapusty kiszonej.

Składniki

700 g filetów z dorsza lub innej ryby
1 puszka pulpy pomidorowej
2 średnie cebule
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki cukru
papryka słodka
papryka ostra
olej do smażenia
mąka do panierowania
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy kawałek obtoczyć w mące . Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
Usmażonego dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na czystej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie,liść laurowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem papryką ostrą i słodką. Całość wlać do naczynia z rybą, dolać wodę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem

Ryba w pomidorach



6 komentarzy:

  1. uwielbiam ryby w takim sosie :) tylko zazwyczaj wybieram świeże pomidory, ale pulpa też może być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w zamrażarce ryby to zrobię, przepis bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na pyszną rybę! Ja też niestety jadam ryby dość rzadko, nawet mniej niż raz w tygodniu. Muszę to koniecznie zmienić :)

    OdpowiedzUsuń