poniedziałek, 28 grudnia 2015

Snikers ciasto s. Anastazji

Upieczone i zjedzone. Było pyszne i na pewno upiekę jeszcze nie raz. Piekłam już sporo ciast z przepisów s. Anastazji i nigdy się nie zawiodłam. Zawsze smaczne i zawsze się udają. Czasami zmieniam coś po swojemu, albo dodam coś od siebie. Jednak nigdy nie piekę na margarynie taka jak jest podane w przepisie.
Do wypieków używam tylko masła.
Ciasto snikers wymaga dużo pracy, ale raz na jakiś czas warto się potrudzić i upiec rewelacyjne w smaku ciasto. Polecam również ciasto Dziwak 
Żródło Ciasta s. Anastazji

Składniki

Ciasto kruche
300 g mąki
200 g masła
5 żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do  pieczenia

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka , śmietanę oraz masło drobno pokrojone. Wszystko razem zagnieść i podzielić na dwie części.
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x 38 cm
Piec w 160 stopniach około 30 minut aż ciasto będzie przyrumienione.
Tak samo upiec placek z drugiej części ciasta.

Ciasto kokosowe
200 g wiórek kokosowych
1 szklanka cukru
5 białek

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką.
Wylać na blaszkę 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut

Ciasto orzechowe
150 g orzechów włoskich
5 białek
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru kryształu

Połowę orzechów  posiekać drobno nożem, a drugą połowę zmielić.
Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w 180 stopniach C około 25-30 minut

Krem
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
2,5 łyżki mąki pszennej
400 g masła

Do  1/2 szklanki mleka zimnego  wsypać budyń, cukier , mąkę i żółtka. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie.
Pozostałe mleko zagotować i na gotujące się mleko wlać przygotowany budyń. Gotować aż zgęstnieje, ale stale mieszać, aby nam się nie przypaliło.
Budyń wystudzić ( musi być całkowicie zimny).
Masło utrzeć na gładko i stopniowo dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.
Krem podzielić na trzy części

Polewa 

125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając.
Lekko przestudzić i polać ciasto.


Składanie ciasta
placek kruchy 
1/3 kremu 
ciasto kokosowe
1/3 kremu
ciasto orzechowe
1/3 kremu
placek kruchy
polać polewą 
posypać dowolną posypką  ja posypałam orzeszkami

snikers s. Anastazji




15 komentarzy:

  1. Nieco pracochłonne, ale na pewno warte upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to się mówi...niebo w gębie ;) ;) ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto na bogato :))) Świetnie wygląda i na pewno jest przepyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pracochłonne, ale myślę, że efekt i smak wynagradza wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mimo, iż trzeba w nie włożyć trochę pracy, to uważam, ze warto ;) Ja w tym roku też na święta jadłam ciasto z przepisów s. Anastazji (teściowa ją uwielbia). Tylko moje było z galaretką jabłkową, masa kokosową, masą orzechową i kruchym ciastem :) Wiem, ze przepisy z tych książek są zawsze grzechu warte :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada cudownie, ale ja bym chyba nie podolala... jedyne co w zyciu upieklam to jablecznik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika dasz radę, nie jest aż tak trudne :)

      Usuń
  7. Każde warstwowe ciacho chętnie przygarniemy xD

    OdpowiedzUsuń