poniedziałek, 11 stycznia 2016

Szyszki z ryżem preparowanym

Szyszki z ryżem preparowanym to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama robiła nam takie szyszki albo jeszcze takie ciasteczka z płatkami owsianymi.
Nie zapomniany smak. To były czasy , kiedy słodycze były na kartki. Dzisiaj w sklepach mamy ogromny wybór słodyczy, a i tak wracam do smaków z rodzinnego domu.
Też wspominacie czasami jakieś smakołyki z dzieciństwa, które przygotowywała Wam mama lub babcia?

Składniki
400 g krówek
120 g masła
100 g ryżu preparowanego
1 łyżka kakao ( można pominąć)

Krówki włożyć do garnka (oczywiście bez papierków :) ) , dodać masło, kakao i podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszać, aby się nam nie przypaliło.
Kiedy masa będzie już gładka, zdjąć z palnika i wsypać ryż preparowany. Dokładnie wymieszać  i chwilę przestudzić.
Z jeszcze ciepłej masy rękoma formować kulki dowolnej wielkości.
Odstawić w chłodne miejsce.

szyszki z ryżu preparowanego

14 komentarzy:

  1. Deser z dzieciństwa :) U mnie w domu ich mama nie robiła, ale pamiętam, że ubiłam je jeść, jak były jakieś szkolne imprezy i inne mamy je na nie przynosiły :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia je robiła moja mama i ja też robię. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne i kształtne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam ten pyszny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kto w dzieciństwie nie jadł szyszulek? :P Pięknie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Smak dzieciństwa! Co prawda pamiętam, że u nas robione były z czekoladą, ale takie krówkowe według mnie muszą smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuleczki wyglądają super, bardzo lubię takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też mama takie robiła, gdy byłam dzieckiem. Pyszne. Zapomniałam o nich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę swoją góralkę aby cósik takiego zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  10. Zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie a smak pamiętamy do dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama też nam robiła takie szyszki, a czekoladki z płatków owsianych uwielbiamy do teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam ale wyszły mi jakieś twarde że ugryźdź ich nie można :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co tu mogło wyjść twardego. Nie rozumiem. Przecież to tylko roztopione krówki z masłem i ryż preparowany.

      Usuń