piątek, 8 kwietnia 2016

Łopatka w sosie musztardowym

Taki obiad dzisiaj podałam. Ziemniaki z wody, łopatka duszona w sosie musztardowym i buraczki .
Było bardzo smacznie, a nawet zostało mi jeszcze na następny dzień. I dlatego jutro będę miała więcej czasu wolnego hi hi :)
Będę musiała nadrobić zaległości prac domowych, bo ostatnio mam nowego kumpla Ma na imię leń :) Tez tak czasami macie? Jutro spróbuję go pogonić, może się uda, bo mam w planach upiec jakieś ciasto.

Składniki
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
1 szklanka wody
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki mąki
sól
pieprz

Mięso pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i oprószyć je solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać masło i zrumienić na nim mięso z dwóch stron. Wlać 1 szklankę wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
Dodać sos sojowy, musztardę. Mąkę rozmieszać dokładnie z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu. Zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

łopatka w sosie musztardowym

7 komentarzy:

  1. Obiad wygląda bardzo smacznie. Lubię mięsko + ziemniaczki + buraczki! Mniam :) Sos musztardowy jest pyszny. Pozdrowionka i miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie na taki obiadek mam dziś ochotę. Mięsko, sosik, ziemniaczki i buraczki - byłabym w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto ma ochotę to ma ja dziś udusiłem łopatkę wg. w/w przepisu nie chwaląc się jest bardzo dobra jak wiemy jak doprawić. Każdy to zrobi jeżeli delikatnie i powoli będzie dodawał poszczególne przyprawy.

    OdpowiedzUsuń