czwartek, 7 kwietnia 2016

Zupa z serków topionych

Najprostsza zupa, ale bardzo smaczna. Możecie ją przygotować na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego. Podawać można z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tostami.
Smakuje nawet mojemu mężowi, który nie jest miłośnikiem zup.
Tutaj znajdziecie również inne pomysły na zupy, a szczególnie moją ulubioną zupę pomidorową.
A jaka jest Wasza ulubiona zupa?


Składniki
1,5 wywaru mięsnego lub warzywnego
3 serki topione
200 ml śmietany
150 g szynki
koperek
sól
pieprz

Wywar zagotować i dodać serki topione. Gotować aż się rozpuszczą. Dodać śmietanę, ale już nie gotować, dodać posiekany koperek.
Doprawić solą, pieprzem.
Wlać na talerz  i dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę.
Podawać z grzankami.

zupa z serków topionych

8 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam,a jest taka pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ukochana zupa. Ja zawsze robię ją w wersji pieczarkowej. Pyszotka prawdziwa. Nie ma lepszej zupy pod słońcem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ciocia kiedyś taką gotowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Serków topionych? A serki naturalne czy np. szynką. Czegoś takiego nie robiłem, ale stare serki leża w lodówce i nie ma na nich chętnych. To pójdą do zupy jak termin przedawnienia będzie bliski.

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat do serków topionych nas nie ciągnie :) Mimo wszystko podoba nam sie kolor tej zupy i jej kremowa konsystencja, która na pewno posiada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To tak w lodówce mam kilka takich serków dawno zakupionych. Takich nie chcą konsumować zjedzą na gorąco. Brawo. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta zupa na pewno jest rewelacyjna w smaku. Czasem dodaję serek topiony do zupy, dla lepszej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń