czwartek, 7 kwietnia 2016

Kaszanka z ziemniakami

Jeśli lubicie kaszankę to mam dla Was przepis, a raczej pomysł na jej przygotowanie i podanie.
Nie wszyscy są miłośnikiem, ale ja jako wnuczka masarza, bardzo lubię. Pamiętam jak mój dziadek zawsze nam przygotowywał różne kiełbaski, kaszanki, pasztetową. To były fajne czasy.
Polecam Wam również kaszankę z grilla, bo jest bardzo smaczna.


Składniki
500 g kaszanki
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
pieprz
2 łyżki masła klarowanego

ziemniaki
śmietana
natka pietruszki


Kaszankę pokroić w plastry bez skóry.
Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną drobno, a następnie dodać kaszankę i smażyć mieszając. Doprawić majerankiem, pieprzem.
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić i ubić ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Podawać z usmażoną kaszanką.

kaszanka z ziemniakami

6 komentarzy:

  1. No właśnie, to jest to. Śledzę wiele blogów i trafia mnie czasami grom z jasnego nieba, jak ludzie permanentnie powielają powszechnie znane przepisy nazywając je swoimi autorskimi odkryciami. Jeśli chodzi o kaszankę trudno jest kogoś zaskoczyć jakimś nowym smakiem, sposobem obróbki, itp. Koń jaki jest każdy widzi. A jednak, tak jak w tym przypadku, jest to możliwe i chodzi o coś innego. Po prostu spodobał mi się sposób podania rzeczonej smażonej kaszanki z cebulką - "tort ziemniaczano-kaszankowy" z wykorzystaniem ringu. Oczywiście można bawić się dalej i zamiast pietruszki użyć np. karmelizowanej cebuli lub lekko zapiec z serem. W każdym razie super, brawo! Pozdrawiam Darek KB

    OdpowiedzUsuń
  2. Za kaszanką jakoś specjalnie nie przepadam, ale tak podaną zjadłabym na bank! :D Wygląda ciekawie i zachęca do posiłku. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne ja jak zwykle do takich zakąsek dodaję pół litra czystej ojczywistej i piątkowy wieczór z towarzyszami trunkowymi przegadany. Proszę jeszcze o przepis jak zrobić dobry destylat.

      Usuń
  3. Niby banalne połączenie ale tak pięknie podane, że wygląda bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potrawa stara jak świat,jadana na śląsku od dawna .

    OdpowiedzUsuń