niedziela, 26 czerwca 2016

Indyk pieczony

Składniki:
Pierś z indyka moczona w marynacie, a następnie pieczona. Idealna do obiadu podana z sosem lub jako wędlina na kanapki. Taka domowa-najlepsza. Bardzo lubię takie pieczone mięso na kanapki. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z udziałem mięsa to zapraszam tutaj   Znajdziecie tam mnóstwo przepisów, które warto wykorzystać. Polecam!


1 kg piersi z indyka

marynata
2 ząbki czosnku
1 cebula
7 łyżek oleju
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego  przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut, a następnie polać mięso zalewą w której się piecze i piec ponownie pod przykryciem w 180 stopniach C około 35 minut.

Indyk pieczony


5 komentarzy:

  1. Pyszny, zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim smaczny. Idealnie wypieczony. Smak - na pewno wyśmienity. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne mięsko i ma wiele zastosowań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Pani to mi zafunduje to mam jak w banku.

    OdpowiedzUsuń